Nattåget till El Jems magiska Shower

Av Ulrica Engström

Original Artikel av Roua Khlifi för The Arab Weekly

 

Nattågresan till El Jem är ingen vanlig resa. Musiker spelar för att underhålla passagerare, som otåligt väntar på ankomst till den romerska amfiteatern i El Jem.

Väl där lyser den romerska amfiteatern upp himlen och bjuder in besökare. Inuti teatern startar invigningen av den 31e internationella El Jem-festivalen för symfonisk musik med klassiska artister från hela världen med en föreställning av Carmina Burana av National Radio Company of Ukraine Symphony Orchestra.

Festivalen, som pågår fram till 20 augusti, är en möjlighet för fans av symfonisk musik att upptäcka en mängd olika föreställningar som presenteras av internationella orkestrar i den majestätiska amfiteatern El Jem. El Jem amfiteater, som ligger 160 km söder om Tunis, brukade vara platsen för romerska spel och strider. I skenet av levande ljus som dekorerar platsen är de imponerande ruinerna under 2000-talet värd för klassiska artister som spelar musik för hundratals konsertbesökare.

Sedan lanseringen 1986 har festivalen syftat till att främja kulturturism. Där visas klassisk musik som lockar en specialiserad publik. Sedan 2015 har festivalen organiserats av ’Association of the International Festival of Symphonic Music of El Jem’, som ansvarar för kulturaktiviteter i staden. ”Festivalen grundades 1986 av Mohamed Ennaceur, då borgmästare i El Jem, i dag talare i det tunisiska parlamentet,” säger Mabrouk Laayouni, ordförande för ’Association of the International Festival’. ”I år firar vi den 31a upplagan av en festival som främst har bidragit till att främja kulturturism och fortsatt att göra det fram till idag.”

 

Framför portarna till amfiteatern står hundratals konsertbesökare. De kommer från olika delar av Tunisien och olika länder för att njuta av musiken och festivalens unika miljö.

Laayouni säger: ”Festivalen samarbetar med resebyråer för att locka turister att delta i festivalen under juli och augusti. Ett av målen med festivalen är att främja staden som en destination för kulturturismen på så sätt att besökare planerar sin sommar enligt programmet för showen. ” Eftersom festivalen hålls i Amfiteatern i El Jem har konsertbesökare möjlighet att upptäcka platsens historia och kultur samt internationella symfoniorkestrar. Amfiteatern i El Jem är klassificerad som ett UNESCO Världsarv, och en fantastisk plats där klassisk musik underhåller festivalbesökare med magiska konsertupplevelser i en historiskt praktfull miljö. ”Publiken bör komma inte bara för att njuta av musiken utan också för att njuta av platsens skönhet på natten med dess speciella belysning,” tillägger Laayouni.

 

 

Laayouni säger att festivalen grundades som en del av nationell politik för att främja specialiserade festivaler. ”Under 80-talet uppmuntrade regeringen skapandet av festivaler specialiserade på vissa musikgenrer, vilket ledde till idén att ha en symfonisk festival, speciellt eftersom amfiteatern inspirerar till den typen av musik.

Arrangörerna uttryckte glädje över framgången med öppningsföreställningen, och betonade vikten av den roll en sådan festival har för att återuppliva turismen i det inre av Tunisien.

”Festivalen öppnades av en orkester som inte har spelat i Tunis på ett kvarts sekel. Det var ett ögonblick av möte mellan tunisier från olika delar av landet och även turister från olika platser, säger Laayouni”.

”Det var en möjlighet för turister att lämna sina hotell och upptäcka de inre regionerna genom att delta i en konsert i den berömda amfiteatern i El Jem. Tunisien återupplivar äntligen sin ansedda image. Framgången med den första showen banade väg för en framgångsrik andra show med Vienna Orchestra. Dessa shower lockade ett rekorddeltagande.”

 

För att locka besökare från Tunis samt närliggande städer tillhandahöll arrangörerna tågresor för att hjälpa konsertbesökare att komma till och från konserten.

”Det är ett speciellt tåg som tar besökare från Tunis till El Jem och väntar på publiken för att sedan ta dem tillbaka till Tunis igen, det gör även några stopp på vägen. Det tunisiska järnvägsbolaget samarbetar med festivalen för att säkerställa resorna, säger Laayouni.

Årets internationella El Jem-festival, för symfonisk musik, inkluderar sju veckovisa föreställningar av orkestrar från Österrike, Ukraina, Italien, Sydafrika samt även Tunisien.”

Roua Khlifi är en regelbunden rese- och kulturbidragsgivare till tidskriften ’The Arab Weekly’. Hon är baserad i Tunis.