Får jag fresta med en Chakchouka till helgen? Vem skulle tro att denna Tunisiska vardags rätt skulle bli så populär och eftertraktad på brunchen i New York?
Av Mona Chabchoub Wessblad. Foto Mona Chabchoub Wessblad
Denna kulinariska grönsaksrätt har sitt ursprung från Berberna. I grundreceptet ingår lök, tomater, paprika, olivolja, ägg och kryddor. Varje familj har sin favoritblandning och kryddning.
Chakchoukan är också populär i det judiska köket.
Vårt familjerecept:
6 tomater
1 stor gul lök eller färsk lök
3 vitlöksklyftor
1-2 röda paprikor
1-2 gröna paprikor
2 msk tomatpuré
4 ägg
Ca 1 msk kryddblandning Ras el Hanout
Olivolja
Salt & peppar persilja
- Bryn den hackade löken och vitlöken i rejäl skvätt olivolja.
- Lägg i de hackade tomater tillsammans med hackade paprikor.
- Strö över Ras el Hanout kryddan och rör om.
- Blanda tomatpurén i ett glas vatten tillsammans med salt & peppar och häll över i det brynta grönsakerna.
- Låt småputtra i ca 30 minuter. Knäck i ett ägg i taget, rör inte om, de skall pocheras i grytan.
- Avsluta med att strö över rikligt med persilja.
Bon Appétit!
Mona
”Riktigt god olivolja från Tunisien, olivolja direkt från gården kan du hitta på Olivoljehuset”