Chakchouka

Får jag fresta med en Chakchouka till helgen? Vem skulle tro att denna Tunisiska vardags rätt skulle bli så populär och eftertraktad på brunchen i New York?

 

Av Mona Chabchoub Wessblad. Foto Mona Chabchoub Wessblad

 

Denna kulinariska grönsaksrätt har sitt ursprung från Berberna. I grundreceptet ingår lök, tomater, paprika, olivolja, ägg och kryddor. Varje familj har sin favoritblandning och kryddning.

 

Chakchoukan är också populär i det judiska köket.

 

Vårt familjerecept:

 

6 tomater

1 stor gul lök eller färsk lök
3 vitlöksklyftor
1-2 röda paprikor
1-2 gröna paprikor
2 msk tomatpuré
4 ägg

Ca 1 msk kryddblandning Ras el Hanout

Olivolja

Salt & peppar persilja

 

  • Bryn den hackade löken och vitlöken i rejäl skvätt olivolja.
  • Lägg i de hackade tomater tillsammans med hackade paprikor.
  • Strö över Ras el Hanout kryddan och rör om.
  • Blanda tomatpurén i ett glas vatten tillsammans med salt & peppar och häll över i det brynta grönsakerna.
  • Låt småputtra i ca 30 minuter. Knäck i ett ägg i taget, rör inte om, de skall pocheras i grytan.
  • Avsluta med att strö över rikligt med persilja.

 

Bon Appétit!

Mona

 

”Riktigt god olivolja från Tunisien, olivolja direkt från gården kan du hitta på Olivoljehuset”

olivoljehuset.se